Home
"

Over TanzaniaGeschiedenis
Het huidige Tanzania is ontstaan in 1964 door de vereniging van Tanganyika en Zanzibar. Er zijn meer dan 1200 stammen op het vasteland, waarvan de meeste zijn geïmmigreerd vanuit andere delen van het Afrikaans continent. De eerste Europeanen die voet aan land zetten waren de Portugezen, die het grootste deel van het kustgebied bezaten. De Portugezen heersten daarbij ook tot 1699 over Zanzibar, toen ze van het eiland werden verdreven door Omari Arabis. Aan het einde van de 19e eeuw, werd Taganyika, samen met Rwanda en Burundi, opgenomen in de Duitse kolonie Oost Afrika, als gevolg van een deal tussen de Britten en Duitsers.

Na het Duitse verlies in WO I werd het gebied beheerd door de Britten en vervolgens door de Verenigde Naties. Taganyika werd onafhankelijk binnen het Gemenebest in 1961, na een periode van zelfbestuur waarin de grootste nationalistische partij , de Taganyika African National Union (TANU), naar voren kwam, als de meest dominante politieke kracht. De charismatische leider van de partij, Julius Nyerere, was president vanaf de onafhankelijkheid tot 1985. In 1964, ging Taganyika samen met Zanzibar en ontstond het land Tanzania.

Geografie
De Verenigde Republiek van Tanzania ligt aan de Indische Oceaan en grenst aan Kenia en Oeganda in het noorden, Burundi, Rwanda en de Democratische Republiek Congo in het westen en Zambia, Malawi en Mozambique in het zuiden. Het vasteland van Tanzania is verdeeld in verschillende duidelijk gedefinieerde regio’s – de kustvlakten, die weelderige tropische vegetatie hebben, de Maasai steppen in het noorden, 200-1000 meter boven de zeespiegel en een hoogvlakte in het zuiden, richting Zambia en Lake Nyasa. Het overige land wordt bedekt door savanne en bush land. Vulkanische hoogvlakten zijn te vinden in het noordoosten en zuidwesten van het land. Meer dan 53.000 km2 van de inlandse wateren bestaat grotendeels uit meren, gevormd door de Great Rift Valley. De eilanden Zanzibar en Pemba, die ongeveer 45km uit de kust liggen ten noordoosten van het land, maken deel uit van de Verenigde Republiek van Tanzania.

Hoofdstad
Commerciële hoofdstad: Dar es Salaam
Bestuurlijke hoofdstad: Dodoma

Klimaat
Het klimaat is tropisch en gewoonlijk zijn de kustgebieden warm en vochtig, maar er waait een aangename wind van zee. Er zijn twee regenseizoenen in Tanzania: Het lange regenseizoen, duurt van mei tot eind juni en het korte regenseizoen in november en december, dat gekenmerkt wordt door korte, hevige buien, vaak in combinatie met zware storm. De warmste tijd van het jaar is van december tot maart en de koelste maanden zijn juni, juli en augustus. In hooggelegen gebieden zoals de Kilimajaro of de Ngorogoro hooglanden kunnen de temperaturen tot beneden het vriespunt zakken.

Internationale vliegvelden
Dar es Salaam International ligt 15km ten zuidwesten van de stad (25min.vanuit het centrum). Voorzieningen op het vliegveld zijn: Taxfree winkel, autoverhuur, postkantoor, bank en wisselkantoor, een bar en een restaurant. Zanzibar International Airport ligt ongeveer 7km van het centrum van Stone Town (15min.vanuit het centrum). Voorzieningen op het vliegveld zijn: Een restaurant en wisselkantoor. Kilimajaro International Airport ligt 40km van Arusha (1uur vanuit het centrum). Voorzieningen op het vliegveld zijn: Winkels, postkantoor, een bar en een restaurant. Er rijdt een shuttle bus service naar zowel Arusha als Moshi.