Home
"

Cultureel ToerismeTanzania is het thuis van één van de meest diverse volkeren in Afrika. Het land omvat alle belangrijke etnische en linguïstische groepen van het continent - een verbazingwekkend gevarieerde bevolking die bestaat uit ongeveer 120 stammen. De meeste van deze stammen vormen kleine gemeenschappen die geleidelijk worden opgenomen in de grotere bevolking als gevolg van veranderingen in landgebruik en de economische trek naar het steden. De diversiteit wordt gewaardeerd en is verre van een bron van verdeeldheid. Tanzanianen hechten veel waarde aan het multiculturele erfgoed van hun land. In de afgelopen jaren is het cultureel toerisme steeds meer gegroeid en voor veel toeristen uit de hele wereld zijn bezoeken aan de dorpen van deze stammen vaak een hoogtepunt van de safari.

De Maasai zijn misschien wel de meest bekende stam van Tanzania. Zij wonen in de noordelijke gebieden van het land. Veehouders die hun cultuur en tradities fel bewaken. Het leven van de Maasai draait om de bescherming en de zorg voor hun kuddes vee en het vinden van voldoende weiland in hun regio. De Maasaai wonen in ronde behuizingen genoemd manyatas, waar kleine lemen hutten een veilige open cirkel vormen, waar hun vee en andere kudden dieren beschermd zijn gedurende de nacht. Geweven doorn struiken vormen een dik hek rond de afgesloten ruimte om de kuddes te beschermen tegen aanvallen van leeuwen en andere roofdieren. Omdat goede weidegrond afhankelijk is van de jaarlijkse regensen,zijn Maasai nederzettingen tijdelijk en gemakkelijk verplaatstbaar naar de plaats waar weidegrond en toegang tot water het beste is. Traditie scheidt mannen en vrouwen in verschillende leeftijdsgroepen: de jongste hoeden de kudden schapen en geiten, terwijl de jonge mannelijke krijgers, of Moran's, verantwoordelijk zijn voor de bescherming en zorg voor het vee van hun familie.

De 'Spice eilanden van de archipel Zanzibar, Pemba, Mafia, en de hele kust van Tanzania is de thuishaven van de Swahili People, een levendige mix van Arabische, Indiase en Bantu afkomstige stammen, die op basis van het verleden in hun levensonderhoud voorzien door midddel van handel. De Swahili kust, zoals de regio heet, is een overwegend islamitische regio met oude moskeeën en paleizen en er werd al in vroegere dagen koraal gevonden in het gebied. In de Swahili cultuur staat de dhow, een houten zeilboot, centraal. De handel tussen de regio's aan de Swahili kust met Arabië en India kwam al in vroeger tijden tot bloei. In de kleine dorpen in het gebied, leeft men voornamelijk van de visvangst maar ook kokos en specerijen plantages zijn een belangrijke bron van inkomsten. Nog steeds voltrekt zich het leven aan de Swahili kust rustig en kalm. Vrouwen gehuld in lange gewaden genoemd bui bui wandelen door kronkelende straten, tussen hoge huizen, gehouwen uit koraal en kalksteen door, naar de lokale markt en stoppen om met elkaar de laatste nieuwtjes uit te wisselen. In de dorpen, klinkt duidelijk de oproep tot gebed en zodra ze klaar zijn met religieuze verplichtingen, verzamelen de mannen zich op het plein om gekruide koffie te drinken uit messing vuurpotten. Van de trotse Masaai tot het rustige ritme van de Swahili steden, biedt Tanzania een unieke blik in het Afrikaanse leven zoals het is al eeuwen bestaat.