Home
"

Bestemmingen | Mkomazi Nationaal ParkMkomazi Nationaal Park is gelegen in de Same-Kilimanjaro regio en omvat het voormalige Umba Forest Reserve. Het National Park ligt in het Noord-Oost-Tanzania, op de grens met Kenia Tsavo National Park, ten noorden van de zuid-Pare Mountains, en ten westen van de Usambara Mountains.
De naam Mkomazi komt uit de Pare taal en betekent “ de bron van water”, verwijzend naar de Umba rivier die ontstaat in de Usambaras en een permanente bron van water biedt naar het gebied.

Opgericht door de Tanzaniaanse regering in 1951, omvat het Mkomazi Game Reserve meer dan 3.276 vierkante kilometer. Te samen met Kenia's Tsavo National Park, vormen ze een van de grootste beschermde wilde ecosystemen in Afrika. In 1988, met Mkomazi op de rand van de ecologische ramp als gevolg van overbegrazing, branden, willekeurige jacht en stroperij, is de Tanzaniaanse regering een programma gestart voor herstel van het habitat van bedreigde soorten herinvoering, met als doel het herstel van een levensvatbare ecosysteem. Samen met Tsavo,heeft het Mkomazi Project de status van National Priority Project.

In 1989, kwam een verzoek van de Tanzaniaanse regering aan de Tony Fitzjohn / George Adamson African Wildlife Preservation Trust en Tony Fitzjohn om in partnerschap samen te werken aan herstel van het Reserve. De Trust heeft vele programma`s gefinancierd voor rehabilitatie van het Reserve, zoals vliegende patrouilles en outreach-programma's.

In 2005 werd het Mkomazi Game Reserve uitgeroepen tot Nationaal Park door de Tanzaniaanse regering in het Parlement, en het proces is gaande om het Mkomazi National Park over dragen aan TANAPA. Dit is een geweldig impuls voor het voortbestaan van dit beschermd ecosysteem.

Meer dan 400 vogel soorten zijn opgenomen in de Bird Checklist van het Park. Waarvan minstens 8 soorten die niet eerder zijn waargenomen in Tanzania.

Wildlife
De meeste van de grote zoogdieren die worden aangetroffen in Tsavo hebben ook hun thuis in Mkomazi of migreren regelmatig uit Kenia. Roofdieren zoals de Leeuw, Cheetah en Luipaard, en zoogdieren zoals Olifant, Giraffe, Buffalo, Zebra, Impala,. Het is het enige beschermde gebied in Tanzania waar de Gerenuk is waargenomen, een antilope die de gewoonte heeft op zijn achterpoten staan terwijl hij de jonge knoppen en verse uitlopers van de hogere takken van diverse bomen en stuiken eet. Ook de Afrikaanse Wild Dog werden onlangs opnieuw waargenomen. De Zwarte Neushoorn heeft men hier sinds enkele jaren weer opnieuw geíntroduceerd .

Over het park:
Grootte: 3.276 vierkante km en ligt ongeveer drie uur rijden van Arusha.
112 km van Moshi, 550 km van Dar Es Salaam en 142 km van Kilimanjaro International Airport.

Bereikbaarheid:
Met de auto is Mkomazi National Park zeer goed bereikbaar en ligt ongeveer 6 km van de Moshi-Dar Es Salaam snelweg. Charter vluchten zijn beschikbaar: Same, Kisima en Ibaya landingsbanen.

Activiteiten:
Game drives, Wandel Safari, berg wandelingen in de heuvels, en vogels spotten. Het park is nog onontdekt door toeristen.

Beste reistijd:
Eind juni-begin september is het beste voor grote zoogdieren en voor vogels is het hoogtepunt van maart-juni. Meer informatie over het Neushoorn Project vind u op de website van het Mkomazi Rhino Sanctuary, er is tevens de mogelijkheid voor een bezoek aan het project.

<< Terug