Home
"

Bestemmingen | Serengeti Nationaal Park en de MigratieSerengeti is afgeleid van het Masai woord betekent "eindeloze vlakte" en is Tanzania's grootste en meest beroemde National Park. Het heeft de grootste concentratie van wild in de wereld: Anderhalf miljoen Wildebeesten, elk aangedreven door dezelfde oude ritme, het vervullen van zijn instinctieve rol in de onvermijdelijke cyclus van leven en dood: In 40 km lange kolommen, begeeft de jaarlijkse trektocht zich op weg naar het noorden,voor de 1000 km bedevaart. Na het aanvullen van de soorten in een korte bevolkingsexplosie die meer dan 8.000 kalveren per dag produceert begint opnieuw. The survival of the fittest. Het belangrijkste element in het begrijpen van de "Wildlife and The Greatest Show on Earth" is dat het de seizoensgebonden regens volgt in het ecosysteem, met lagere regenval in het zuidoosten (korte gras vlakte) en grotere regenval in het noordwesten. De Migratie komt uit Kenia terug naar de korte gras vlaktes van de Serengeti en Ngorongoro Conservation Area zodra de korte regens zijn begonnen (meestal eind oktober-november), en nadat de korte gras vlaktes zijn verdord (meestal in mei), verhuist de Migratie naar de, in het noordwesten gelegen hogere gebieden en gebieden met neerslag, permanente water en vers gras.

Vanaf december tot aan mei, concentreren de Wildebeest, Zebra, Eland en Thomson's Gazelle zich meestal in de uiterste zuid-oostelijke en westelijke Serengeti en Ngorongoro Conservation Area in de buurt van Lake Ndutu, op zoek naar kort gras. Dit is de beste tijd om de Serengeti te bezoeken.

Andere soorten, die voorkomen in het gebied tijdens deze periode zijn Grant's Gazelle, Hartebeest, Topi en tal van roofdieren zoals Leeuw, Cheetah, Gevlekte Hyena, Honey Badger en Black-backed Jakhals. Kori Busterd yellow-throated Sand Grouse en Rufousnaped Lark zijn vogels die woonachtig zijn op de open vlakten.Tussen september en maart bevinden zich grote aantallen trekvogels rond de meren in het Ndutu gebied

Tijdens de lange regentijd (april - mei), komen nomadische Leeuwen en Hyena`s naar het oostelijk deel van de Serengeti.
Na een draagtijd van acht en een halve maand, zal ongeveer 90% van de drachtige koeien, baren op de korte gras vlaktes binnen een termijn van zes weken tussen medio / eind januari en eind februari. Het seizoen voor het kalven van de Zebra`s is verspreid over het grootste deel van het jaar, met een iets hoger geboortecijfer december-maart. De migratie, vooral van de Wildebeesten en Zebra's, is gedurende april/mei en juni . Zodra het droge seizoen begint! Wildebeesten en Zebra's moeten, om te overleven regelmatig drinken. En omdat er geen permanente water is trekken zij weg op zoek naar gebieden waar dat wel het geval is.
De beste tijd om de oversteek van de “Migration”over de Grumeti en Mara rivier te zien is in juni / begin juli en november.

Wildebeesten bewegen zich met ongeveer zes tot tien dieren naast elkaar in kolommen van vele km lang in de richting van de westelijke corridor. Zebra's bewegen niet in kolommen, maar in families. Als algemene regel, is de Migratie in juni, ten westen van Seronera gevorderd. De Migratie splitst zich vervolgens in drie afzonderlijke Migraties: een door de westelijk corridor,op zoek naar permanente water,de tweede naar het noorden, waar zij de Maasai Mara in Kenia rond half juli bereikt, en de derde in noordelijke richting rond een gebied ten westen van Lobo, waar de groep zich verspreidt. In juli-september bevindt zich de hoogste concentratie van wilde dieren in het uiterste noorden. De eerste en de tweede groep ontmoeten elkaar en beginnen meestal terug te keren naar het Serengeti National Park in eind oktober,waar zij de Centraal-of Zuidelijke Serengeti in december. bereiken

Het aan de Serengeti grenzende deel van de Ngorongoro Conservation Area wordt gedomineerd door Short-Gras plains,terwijl in het noordwesten van het park, de vlakte veranderen in het Mid-Gras plains en vervolgens in Long -Gras plains rond Simba Kopjes ten noorden van Naabi Hill Gate. Topi, Olifant, Thomson en Grant's Gazelle, Bat-eared Fox en Warthog zijn hier vaak gezien.

Het park is een World Heritage gebied. Het Serengeti ecosysteem omvat ook Kenia's Masai Mara National Reserve, grenzend aan het noorden, de Loliondo gecontroleerde zone, grenzend aan het noordoosten, de Ngorongoro Conservation Area, grenzend aan het zuidoosten; Maswa Game Reserve, grenzend aan het zuidwesten, en de Grumeti en Ikorongoro Controlled Area, grenzend aan het noordwesten. De "westelijke corridor" van het park loopt uit op 8 km van het Victoriameer.
Serengeti is ook beroemd om zijn enorme groepen Leeuwen en is één van de beste plaatsen op het continent om ze te zien. Het spektakel van roofdier versus prooi domineert het grootste park van Tanzania. Luipaarden verschuilen zich in de acacia bomen langs de Seronera rivier, terwijl grote aantallen van Cheetahs rondsluipen over de zuid-oostelijke vlakten. Bijna uniek, maar alle drie Afrikaanse Jakhals soorten komen hiervoor, naast de gevlekte Hyena welke u overal op de open vlaktes tegenkomt. Het merendeel van de Serengeti is een grote, open vlakte onderbroken door rotspartijen (kopjes). Er is ook acacia savanne, savanne bossen, een aantal moerassen en kleine meertjes.

Het noorden is heuvelachtig, met dik struikgewas en bossen langs de Mara river, waar Luipaarden soms worden gespot terwijl zij slapen in de bomen. Acacia savanne domineert de centrale regio, met korte-en lange gras vlaktes in het zuidoosten en bossen en heuvels in de westelijke corridor. Bijna 500 soorten vogels en 35 soorten zoogdieren van de savanne zijn te vinden in de Serengeti.

Maar er is meer in de Serengeti dan grote zoogdieren. Fel gekleurde Agama Hagedissen en speelse Rock Hyraxes, Een 100 tal verschillende soorten mestkevers zijn waargenomen, evenals meer dan 500 vogelsoorten, variërend van de Struisvogel en de Secretaris vogel van het open grasland, tot de verschillende soorten Adelaars en enorme Gieren die moeiteloos zweven boven de Lobo Hills.

Er is één Alkalimeer in het zuiden van het park, Lake Lagaja,vooral bekend door de bevolking van kleine en grote Flamingo's.
Door zijn populariteit zou u kunnen denken dat de Serengeti door toeristen overspoeld wordt, echter, het is zo uitgestrekt dat u vaak als enige mens het publiek vormt bij een troep Leeuwen die op zoek zijn naar hun volgende maaltijd, of luierend in de schaduw van een acacia wachten op de zonsondergang.

Over Serengeti:
Grootte: 14.763 vierkante km. Serengeti National Park strekt zich uit, in noorden tot de grens van Kenia en grenst aan het Victoriameer in het westen.
Locatie: 335 km van Arusha

Bereikbaarheid:
Lijn-en chartervluchten uit Arusha, Lake Manyara en Mwanza. Per auto van Arusha, Lake Manyara, Tarangire en Ngorongoro Crater. In april en mei, op het hoogtepunt van het regenseizoen, alleen per 4WD voertuig.

Activiteiten:
Game drives. Heteluchtballon safari's, Maasai rotstekeningen. Bezoek naburige Ngorongoro Crater, Olduvai Gorge, Ol Doinyo Lengai vulkaan en Lake Natron flamingo's.

Beste reistijd:
Het hele jaar.
Volgen van de Wildebeest Migratie, december-juli.

OPMERKING
De route en het tijdstip van de Wildebeest Migratie is onvoorspelbaar!! Plan uw verblijf ten minste drie dagen, liever langer wanneer u het hele park wild ontdekken!

<< Terug